FORRÓ TÉMA! Pár dolog a hétvégére - tanácsok a közlekedőknek

Mikor beszélünk az időjárásról? Amikor már tényleg semmi témánk nincs.

Viszont manapság nem is lehetne aktuálisabb, hiszen annyira forró a téma. Nem meglepő, hogy a mediterrán országokban, Horvátországban hőségriadó van, de még Szerbiában, sőt Németország számos részén is code red van. Narancssárga riasztás (code orange) van Ausztria és Svájc területein is. Izzik a beton. Hazánkban péntek éjfélig (aug. 25-ig) továbbra is vörös riasztás van érvényben, meghosszabbításáról még nem érkezett hír. Legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 39 °C között lesz, de figyeljetek arra, hogy a hőérzet ennél sokkal magasabb is lehet! 
Álljon akkor itt egy-két tanács a teljesség igénye nélkül elsősorban azoknak, akik Európa közútjain közlekednek.

Legveszélyeztetettebbek azok a gépkocsivezetők, akik magas vérnyomással küzdenek, vagy szívgyógyszert szednek. A klimatizált fülke kellemes ilyenkor, azonban ha a vezető munkájához hosszabb fel- és lerakodási műveletek is hozzátartoznak, és ezt a tűző napon kell végezni, tanácsos fedett helyen pihenőt tartani közben. Fontos, hogy a szokásosnál többet igyunk, s pótoljuk a szervezet elvesztett sótartalmát — figyelmeztet az ÁNTSZ. A hűtött vagy fagyasztott élelmiszereket szállító járművekben nem árt ellenőrizni a thermoscript működését és adatait, az élőállat-szállítóknak pedig a szokásosnál gyakrabban kell beütemezniük a jószágok itatására szánt megállókat.

A tehergépjárművek vezetőinek fontos tudnivaló, hogy Magyarországon a hőségriadó önmagában még nem jelenti a kamionstop feloldását, mivel arról csak a szakminiszter dönthet. A kamionstop esetleges feloldásáról — a jogszabály szerint — a miniszternek tájékoztatnia is kell az elektronikus médiumokat. A hőségriadótól függetlenül a korlátozást szabályozó 190/2008-as kormányrendelet júliusban és augusztusban lehetőséget ad a külföldről hazatérő tehergépjárművek vezetőinek, hogy elguruljanak a magyarországi telephelyig vagy az első lerakóhelyig oly módon, hogy nem hajtanak fel a rendelet 3. mellékletében felsorolt útszakaszokra.

A turistabuszokkal dolgozó személyszállító vállalkozóknak — utasaik közül — leginkább a fiatal kisgyermekekre, a 65 évnél idősebbekre, a fogyatékosokra, valamint a szívbetegségekben és magas vérnyomásban szenvedőkre kell figyelniük. Ha azonnal orvosra volna szükség, hasznos fejben tartani, hogy Európa legtöbb országában már egységesen működik a 112-es segélyhívó szám.

A rendkívüli hőségben nem várható el a szokásos éberség a többi közlekedő partnertől, mert a meleg elcsigázottá teszi a szervezetet, és a reakcióidő meghosszabbodik. S hogy az élő környezet védelméről is szóljunk: tartós szárazság idején soha ne dobjunk ki égő cigarettacsikket az ablakon, mert az könnyen felgyújthatja az útszéli aljnövényzetet, és akár négyzetkilométerekre kiterjedő erdőtüzet okozhat.

Forrás: MKFE weboldala

További információkat a TimoCom hazai Facebook-oldalán találhattok!