Roadtrain, avagy ausztrál expressz reloaded

Az Ausztrál expressz (eredeti címén Five Mile Creek) egy ausztrál westernsorozat, melyet a Walt Disney Company készített 1983 és 1985 között. Magyarországon a televíziónézők először a Walt Disney bemutatja keretein belül láthatták. A legelső „élő szereplős” sorozat volt, melyet bemutattak a rajzfilmek mellett. Jack Taylor (Rod Mullinar - Vass Gábor) és Con Madigan (Jay Kerr - Benkő Péter) a kor szavára hallgatva egy modern, addig még járatlan utat választva belevágnak egy postakocsi vállalkozásba, emellett egy helyi fogadó üzemeltetésébe ettől remélve a meggazdagodás lehetőségét.

Manapság azonban az "ausztrál expressz" más jelent. A road train-ek (szabad fordításban: közúti vonatok) hatalmas szerelvények, amik általában egy traktorból és további pókocsikból, félpótkocsikból állnak. A mai modern roadtrain-ek kialakítása az ausztrál Kurt Johansson nevéhez fűződik. Az ő egyik fuvarfeladata volt, hogy Ausztrália kevésbé lakott és elhagyatott (ez az ún. Outback, ami a földrész 85%-át foglalja magába: sivatagos táj, vörös sziklák) részére 100 bikát szállítson el, viszont ő egy fuvarral csak 20-at tudott, azt is csak 320 km távolságra. Egy-két szponzor segítségével két éven belül el is készítette az ő szerelvény változatát, ami már képes volt 100 bikát is szállítani. A traktor egy "Bertha" névre hallgató, II. Világháborúban az amerikaiak által használt, tank vontató volt.

Ausztráliában jelenleg a közel 200 tonnás szerelvények is mehetnek a közúton, ami a világon a legmagasabb. A már említett elmaradottabb területek akár fogyasztási cikkekben, élőállatban, nyersanyagokban, üzemanyagban is elsősorban ezekre a nagy teherbírású kamionokra és persze az általuk szállított árura támaszkodhatnak.

A leghosszabb és legnehezebb szerelvény, ami közúton futott szintén Ausztráliában regisztrálták. 2006-ban, egy 70 éves sofőr által vezetett Mack Titan 112 félpótból álló (1300 tonna), 1473 méter hosszú kombinációt húzott 100 méteren keresztül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattints a TimoCom hazai Facebook-oldalára egy érdekes roadtrain videó erejéig!

forrás: wikipedia.com, google.com