Ez egy szemét ügy - 1. rész

szemét 3.jpgMi a teendő, ha hulladékok fuvarozásával szeretne foglalkozni? Nem csoda, hogy többen visszarettennek, miután az ehhez szükséges jogszabályokról tájékozódnak: az EU tagállamai — köztük hazánk — ugyanis meglehetősen szigorú szabályozással él a hulladékok tárolása, feldolgozása és szállítása terén. A jogalkotás és a hatósági ellenőrzés az évtized derekán kirobbant magyar-német szemétháború után lett még szigorúbb. Mint talán sokan emlékeznek rá: 2006-ban hamis papírokkal hozták hazánkba Németországból azt a 4.700 tonnányi szemetet, melynek csak felét sikerült visszaküldenünk a feladónak.

szemét 2.jpgÉvente több mint 2 milliárd tonna hulladék keletkezik az Európai Unióban, és ez a mennyiség évről évre növekszik. Tudatos fogyasztóként mindnyájunk kötelezettsége, hogy a lehető legkevesebb szemetet „termeljük”, de a fuvarozókra, akik esetenként hulladékszállításra kapnak megbízást, ezen túlmenően is számos kötelezettség hárul, amelyek teljesítése a jogalkotók szándéka szerint a lehető legalacsonyabb környezeti terhelést, az illegális tevékenység visszaszorítását célozza.

szemét 1.jpgAz Európai Unió 98/2008/EK irányelve lefektette a hulladékokra vonatkozóan azokat az alapelveket, amelyek mentén a tagállamoknak saját szabályaikat meg kell alkotniuk. A hulladék kezelése során a következő sorrendet kell betartatni: a hulladék keletkezésének megelőzése, lehetőleg többszöri felhasználása, újrahasznosítása, más célú — főként energiatermelésre való — felhasználása, végül lerakása. A hulladékkezelési folyamatban a tagállamoknak együtt kell működniük, biztosítani kell a teljes folyamat átláthatóságát, a veszélyes hulladékoknak az emberi környezetre és egészségre nem ártalmas módon való megsemmisítését, speciális engedélyezési rendszerrel kell a hulladékkezelés szabályszerűségét, ellenőrizhetőségét és jogszerűségét biztosítani, nemzetközi intézkedési tervek és programok kidolgozásával kell a keletkező hulladék mennyiségének csökkentéséhez hozzájárulni. A Magyarországon is kötelező 1013/2006/EK rendelet szabályozza az országhatárokon túl irányuló hulladékszállítást, ennek ismerete minden fuvarozó számára fontos, aki hulladékszállítással kíván foglalkozni. A rendelet fő célkitűzése a környezet védelme érdekében a hulladékszállítások ellenőrzésének erősítése, egyszerűsítése, a jogellenes hulladékszállítások megakadályozása, egyidejűleg beillesztette az uniós jogrendbe a Bázeli Egyezményt és az OECD vonatkozó szabályait. A hulladékgazdálkodás témakörét legrészletesebben a 2000. évi XLIII. törvény szabályozza, amelyet számos kormányrendelet és miniszteri rendelet egészít ki.

Forrás: mkfe.hu, Autóközlekedés 2012/június
Képek: ominousweather.com, three14creations.com, wanderingblindly.com