A lecsókirály legendája

Székesfehérváron 2004 óta minden év szeptemberében megrendezésre kerül a Lecsófesztivál. Ilyenkor a város egyik leghosszabb útja megtelik bográcsokkal, rögtönzött tűzhelyekkel. Idén több mint 650 csapat jelentkezett a főző versenyre, amely rekordnak számít. A tét nem kisebb: a győztes elnyerheti a Lecsókirály tisztségét, aki egy évig - a következő Lecsófesztiválig - őrizheti meg titulsát. A zsűri pedig helyi vendéglők neves séfjeiből tevődik össze, akik nem restek végigkóstolni a benevezett étkeket, hogy megfelelő döntést hozzanak.

De ennek mi köze van a TimoComhoz? Az idei évben hetedik alkalommal nevezett be Barta Tamás kollégánk a versenyre. Tamás nagy gourmandnak számít: szereti a hasát, de alakjára is figyel és igyekszik egészségesen étkezni. Állt már a dobogó legalján, de 2013 az ő és csapata éve lett a fesztiválon: megnyerték a lecsókirályi címet, méghozzá egy nem is akármilyen ételkreációval.

Nyulasi Ferenc: Mit találtatok ki idén a versenyre?

Barta Tamás: A megszokott hozzávalókon kívül (paprika, hagyma, paradicsom, fűszerek) mindig próbálunk a hagyományos és ismert receptektől eltérni. Egy kis - marketing zsargonnal élve - hozzáadott értéket teremteni.

Ny. F.: Akkor áruld el az olvasóknak: mi volt nyertes recept!

B. T.: Idén sztrapacskás, húsgombócos lecsót készítettünk. A húsgombóc fele-fele arányban tartalmazott darált húst (csirkemell és sertéshús), egy kevés lila- és vöröshagymát, amit egy darab nyers tojással összekevertünk. A lecsó alapját egy bazsalikomos paradicsom befőtt adta. Ezt a szalonnán megpirított hagymára öntöttük.

Ny. F.: A híres séfek előszeretettel tálalják extravagánsan az ételt. Nálatok is volt valami extra?

lecsofesztival.JPG

B. T.: Bár szerintem nem számít extrának, de a szezonzöldségeket és az idénygyümölcsöket szívesen használom díszítő elemként. A lecsót és a "díszítést" egy szépen faragott, ovális fatálra helyezzük. Mellé 2012-es rozéborból készült fröccsöt kínáltam.

Ny. F.: Most, hogy a csapatod egy évig ülhet a babérjain, hiszen 650 jelentkező közül lettetek elsők, terveztek-e újabb, különleges receptet 2014-re?

B. T.: Ötletünk már van, de ez egyelőre maradjon titok!

Ny. F.: Köszönöm a receptet!

Ajánlom mindenkinek, próbáljátok ki! Facebook-oldalunkon pedig láthatod a nyertes csapatot is.