Jégút a TC eMap®-on is

"Észtországban télen a Balti-tenger befagyott jegén lehet eljutni a Rigához közeli szigetekre, például Saaremaara és Hiiumaara. A jég itt olyan vastag, hogy könnyedén elbír egy autót, de különleges szabályok vonatkoznak az autózásra. A kamionosok várják a leginkább a tél beálltát.

Az egyik leghosszabb észt jégutat a Rohukula kikötő és Hiiumaa sziget között a 2011-es, rendkívül kemény tél idején nyitották meg. A Hiiumaara vezető autóút fél órára rövidíti azt az utat, ami komppal két órát venne igénybe.

Nem mindegyik évben engedélyezik az autók közlekedését a tengernek ezen a szakaszán, ezt jégvastagságtól függően döntik el. Észtországban a vonatkozó törvény szerint legalább 25 centiméter vastagnak kell lennie a jégnek, hogy rámehessenek az autók. Az utat egyébként nemcsak a melegedés teheti tönkre, hanem a túl nagy hideg is, ami jégrepesztő hatású." - így szól az index.hu cikke.

Megnéztem, hogy a TimoCom által kínált TC eMap® útvonaltervező programban vajon jelölik-e ezt az utat, azaz amikor útvonalat tervezel és költséget kalkulálsz, akkor előhozza-e a szoftver ezt az opciót. Nos, a válasz igen. Viszont annak már nektek kell utánanézi, hogy befagyott-e az út! Nagykép itt!

timocom tc emap hiiumaara rohukula.png