Nótár Mary bombája és a fuvarpiaci barométer

Óramű pontossággal jelzett a fuvarpiaci barométer: pontosan olyan értékeket ismerhettünk meg, mint tavaly ilyenkor - 13%-os csökkenést.. Mindezek ellenére a 2014-es évkezdés teljes siker volt. A fuvarok és rakterek aránya 40:60 arányban áll, egyértelműen jobban, mint a 2012-es és 2013-as első negyedévekkor.

A feszültség nagy volt januárban: az európai transzport szektor 54%-os fuvararánnyal zárta a 2013-as évet. A kérdés adott volt: ha a TimoCom fuvarpiaci barométerének hihetünk, akkor 13 százalékpontot fog esni ismét, mint az előző években? Ez azt jelentené, hogy a piac 40% feletti fuvararánnyal kezd az új évben - ez egy jó jel az egész iparágnak. „A januári elszámolásnál az európai fuvarpiacon 41%-kal a fuvarok voltak többségben“, - jelentette Marcel Frings, a TimoCom vezető képviselője. „Így 5%-kal magasabban áll az érték 2013 hasonló időszakához képest (36:64).“

Robbant a bomba márciusban

Idén februárban 30:70 arányban volt a fuvarok és rakterek aránya: hasonló szinten, mint 2012-ben (32:68) és 2013-ban (29:71). Azonban a fuvarok terén észlelt visszaesés csak a vihar előtti csend volt: márciusban a TimoCom fuvarpiaci barométere meggyőző teljesítményt nyújtott, a régóta várt fordulat bekövetkezett az európai transzport szektorban. Írd és mondd: 19 százalékponttal nőtt a fuvarok aránya. Ekkora növekedés az elmúlt 5 évben nem tapasztaltunk. A fuvarok és rakterek aránya 49:51 volt.

„Robbanásszerűen nőtt a fuvarok aránya márciusban. Ennél egyértelműbb jel nem is kell a tavasz kezdetére. Azonban nem csak ebben a hónapban, hanem általánosságban a 2014-es első negyedévre jellemző volt ez, összehasonlítva az előző évek hasonló időszakával. Ennek egyik oka a szinte már hiányzó tél volt, ami így nem okozott leállást a termelésben és a fuvarok aránya növekedhetett“, foglalta össze Frings.

A fuvarozó a fuvart hozó tavaszra várt

Az enyhe télnek és a már most nyárra hajazó tavaszi napoknak köszönhetően 2014 első negyedéve sikeres volt a fuvarozási és logisztikai szakmának. És ennek így kell továbbmennie. Az elkövetkező hetek gondoskodnak arról, hogy a TimoCom fuvarpiaci barométere mozgásban maradjon. Marcel Frings is pozitívan tekint a jövőbe: „Az elmúlt hónapok tapasztalata alapján azt kell mondanom, hogy a második negyedévben a fuvarok aránya egyértleműen nőni fog. Abból indulunk ki, hogy áprilisban a fuvarok aránya az európai transzport szektorban túllépi az 50%-os határt. Az elkövetkező 3 hónapban tehát a raktereket viszonylag jól be lehet biztosítani.“

A fuvarpiaci barométerről valamint a TimoCom további termékeiről információkat itt találsz: www.timocom.hu, illetve facebook.com/timocom.hu.