II. Lajos és a logisztika, avagy a mohácsi csata full HD-ben

1526. augusztus 29-én zajlott le a Magyar Királyság és az Oszmán Birodalom hadai között, magyar vereséggel. A Mohács határában megvívott csatát a későbbi történetírásunk úgy emlegette, mint „nemzeti nagylétünk nagy temetőjét”. Rengeteget hallottunk róla, iskolában lépésről-lépésre tanultuk, de eléggé unalmas formában.

Ezt (is) felismerve Baltavári Tamás történész és csapata elkészítette a Total War számítógépes stratégiai játék motorján a mohácsi csatát. A Hadtörténeti Múzeum szakértői segítségével készült, huszonöt perces animációs film bemutatja, hogy mégsem volt akkora bukás az ütközet, II. Lajos halála volt az igazi tragédia. A szimuláció szerint a magyar seregek Szulejmán sátráig jutottak, és közel húszezer törököt öltek meg, míg a taktikai képzést nem ismerő magyar nemesek menekülőre fogták.

A Károli Gáspár Református Egyetemen végzett, jelenleg pedig a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban tanító Baltavári nem instruálta Tomori Pált, Szapolyai Györgyöt, Szulejmánt vagy a török sereg oldalán harcoló francia tüzéreket. Nem úgy rendezte a filmet, ahogy Peter Jackson a Helm-szurdoki csatát. Hanem a játék segítségével a fellelhető történeti források alapján modellezte a csatateret, a seregeket, az egyes egységeket, a parancsolási és irányítási rendszert, aztán betáplálta az ismert taktikát, és várt, hogy a virtuális hadseregek pont ugyanazt tegyék, mint amit 1526-ban a törökök és a magyarok. Több tucat verziót futtattak le, folyamatosan változtatva az egyes egységek morálját és fegyveres képzettségeit, amíg megkapta a helyes verziót. így tulajdonképpen a majdnem 25 perces kisfilm nemcsak elmeséli, hogy mi is történt akkor Mohács mellett, hanem arról is elmond valamit, hogy mennyire voltak jól képzettek a szemben álló felek, és persze hogy mennyire hittek a győzelemben.

A szimuláció a Hadtörténeti Múzeum felügyelete alatt készült, a végső szakmai lektorálást még a héten végzik csak el, így most csak az ütközet első tizenegy perce érhető el - ha elkészül a következő, természetesen itt lesz. Emlékezzünk tehát csak a szépre, jöjjenek a mohácsi csata diadalmas percei, amikor Tomori Pál és a király lovagjai egészen Szulejmán sátráig jutnak!
--> válts fullhd-ra a szebb látványért!

Gratulálok az ötletnek, a megvalósításnak; remélem több ilyet láthatunk még! Talán egyszer még az oktatásba is bekerül...

források: Wikipedia, Wikimedia, Index.hu