Fuvarokkal volt teli az uborkaszezon Európában

A harmadik negyedév minden logisztikai és fuvarvállalkozás életében nagy várakozásokkal és félelmekkel teli. A nyár nem a nagy ünnepek időszaka és ráadásul az iskolai szünet is ilyenkor köszönt be. Azonban minden kedvezőtlen feltétel ellenére a TimoCom fuvarpiaci barométere a fuvarok arányában 52%-ra mozdult, így 5 százalékponttal több, mint a tavalyi érték volt.

Egy 52:48 arányú fuvar- és raktérviszony minden ország viszonylatára megmutatja, hogy ebben a negyedévben is egymás után már másodjára a szabad raktérviszony kerül ki győztesül. Erre a transzportszektornak közel másfél évet kellett várnia. Az, hogy kettő negyedév egymást követően fuvartöbblettel zárja, utoljára 2011-ben volt rá példa. Ezzel bebizonyosodott a fuvarpiaci barométerünknél is, amit számtalan tanulmány és trend láttat a jövőre nézve: fellendülőben a gazdaság!

fuvarpiaci barométer.jpg

A negyedév bizakodóan indult. A július már az előző havi adatokból profitálhatott (júniusban 50:50 % volt a viszonylat) és majdnem ugyanazon a magas szinten állt meg, mintegy 48:52 fuvar- és raktérviszony aránnyal. "Már ennél a korai időpontnál kiderült, hogy a fuvararány a 3. negyedévben a 2011-es számok tekintetében alakul", mondja Marcel Frings, a TimoCom vezető képviselője. "Ez a pozitív hangulat augusztusban is folytatódott és az uborkaszezon, ha egyáltalán nevezhetjük így ebben az esetben, csak egy elenyésző része volt ennek a negyedévnek."

Persze a nyaralás és szabadságolások ideje most jobban hatott az üzletkötésre, mint az elmúlt években. Ez az augusztusi kis visszaesés csupán csak egy százalékpontnyi változás a rakterek javára. Ez a nyári hónap egy 47:53 fuvar- és raktérviszonnyal aránnyal zárt. A hónap végén már látni lehetett ebből az arányból, hogy a szeptember hogyan követi majd.

Az utolsó tanítás nélküli napok a végéhez közeledtek az európai országokban, ez döntő tényezőként szolgált a TimoCom fuvarpiaci barométerének változásához. A vállalkozások és üzletkötések lassan beindultak újból, de lényegesen több fuvar nem történt az előző szeptemberhez képest sem. Így a TimoCom fuvarpiaci barométere egy százalékos emelkedést mutat, amely ugyancsak olyan erős volt, mint a 2008 és 2009-es "gazdasági csodahetek" során. 12 százalékponttal emelkedett a fuvarok aránya. Ez szeptemberben az 59:41-es arányban állt meg a fuvar- és raktérviszony tekintetében.
Ezzel a pozitív eredménnyel a hátunk mögött egy fuvarokkal bővelkedő év végi hajrá alakulhat ki. Marcel Frings, a TimoCom vezető képviselője is így vélekedik: "Ha folytatódik az utolsó hónapok trendje, akkor a rakterek után roppant nagy lesz a kereslet. Jelenleg egy stabil pontról elrugaszkodott fuvartöbblettel számolunk az utolsó negyedévre."

Még a karácsonyi ünnepek előtt egy nagy meglepetésre számíthat a logisztikai ágazat az utakon. Az egyre növekvő tendenciát mutató szállítmányozandó áruk miatt végre a fuvararány is jelentősen növekszik.

A fuvarpiaci barométerről valamint a TimoCom további termékeiről információkat itt találsz: www.timocom.hu, illetve facebook.com/timocom.hu.