"Minden nap egy alma, az orvost távol tartja"

Avagy blogbejegyzés arról, hogy az almáról ne csak az iPhone és Terence Hill klasszikusa jusson eszünkbe...

Ma minden munkatársunk Németországban, Csehországban, Lengyelországban és természetesen nálunk is, egy-egy szép, egészséges almát kapott. Reggel mindenki asztalán ott figyelt a gyümölcs. Ezzel próbáljuk felhívni munkatársaink figyelmét arra, hogy napi egy alma elfogyasztásával mi is tehetünk valamit egészségünk érdekében.
Minden évszakban rendelkezésünkre áll, és számtalan finom, édes vagy sós ételt is készíthetünk belőle. Nyersen fogyasztva kitűnő vitaminforrás, de palacsintába reszelve sem utolsó.
Az almát már Hippokratész korában is az erek kéményseprőjének tartották. Akkoriban az orvosok sokféle betegségre ajánlották az alma fogyasztását. Napjainkban francia tudósok megvizsgálták a gyümölcs jótékony hatását az emberi szervezetre. A kísérletek megmutatták, hogy az alma valóban méregteleníti szervezetünket, csökkenti a vér koleszterin szintjét és gátolja az érszűkület kialakulását. Naponta két nagyobb almát kell megennünk ahhoz, hogy ezt a hatást elérjük.
Az almában sok olyan nyomelem van, amely számunkra nélkülözhetetlen. Fehérjét, szénhidrátot, káliumot, nátriumot, kálciumot, magnéziumot, foszfort, jódot és számos makro -és mikroelemet tartalmaz. B1, B2, B6 és C vitaminban is gazdag gyümölcs. Éppen ezért az orvosok gyakran tanácsolják betegeiknek, hogy fogyasszanak minél több almát, almakompótot és almából készült teát. A vérszegény, vashiányban szenvedő gyerekeknek és az állapotos nőknek is tanácsos minél több almát enniük. Ideális gyümölcs a fogyókúrázóknak, ugyanis minimális kalória van benne. A zöldalmát a cukorbetegek is fogyaszthatják. Az érett alma jód tartalma 8-szor nagyobb, mint például a banáné és 13-szor több mint a narancsé. Ezért is hívják a fogak védő angyalának. Az alma héjában találhatók az ásványi anyagok, a húsában pedig a vitaminok, ezért is ajánlott héjastól elfogyasztani az almát.

Visszatérve az iPhone-ra: fuvarpiaci barométer alkalmazásunk egyébként letölthető az AppStore-ból. A barométerről már volt a blogon szó: itt olvashatjátok.