Orosz közúti harmonikamion

Flex Futurum 2040

Flex Futurum a neve annak az orosz koncepció teherautónak, amit Elena Petrova és Konstantin Fedorov tervezett még 2010-ben. A közúti fuvarozás ezen modern vízióját 2040-re képzelik megvalósulni. Az ötlet legszembetűnőbb része a hernyó vagy harmonikaszerű test, ami a terheléstől függően 7,5 és 20 méter között változhat.

A változtatható hosszúságból ered tulajdonsága könnyebb manőverezést biztosít szűk helyeken. A tágas kabinban (ahol mosdó, gardrób, háló, konyha is van) foglal helyet a sofőr. A kabintetőről "lelógó" vezérlő panelről irányítható szerelvény.  Azonban a beépített automatizáló rendszer szinte megtesz mindent helyettünk.

flex001.jpg

A változtatható hosszúságért és az ívelt karosszériaelemekért egy bizonyos kompozit anyag (Contivitroflex a neve) felelős. Ez többek között szintetikus gyantát és üvegszálat tartalmaz. A szerelvény merev részei pedig fémhabból készültek. A fémhabok (State University of North Carolina egyetemen fejlesztették ki) habformájú anyagok, amiket fémolvadékból habosítással (zárt cellás) vagy fémporral töltött folyadékhabból szintereléssel (nyitott cellás) állítanak elő, térfogatuk legalább 70%-a gáz. Főként alumíniumból készítik de létezik ezüst, acél, réz és titánhab is. A porózus fémet nagyon ígéretes tartják az autóiparban, ugyanis alkalmas arra, hogy elnyelje az ütközési energiát, és visszanyerje a formáját.

flex003.jpg

 

Források: femhab.hu, automotto.com, spb-venchur.ru, cardesign.ru

További képeket a Facebook-oldalunkon találtok!