Túl vagyunk a nehezén

A TimoCom fuvarpiaci barométere a második negyedévet fuvartöbblettel zárta. Eltűnőben a fuvarozási szakma keserű szájíze. A TimoCom fuvarpiaci barométere az utóbbi hónapokban folyamatos növekedést mutatott: a második negyedév a fuvar raktérhez viszonyított aránya az 53:47 értékeken állt. A legjobb hónap a május volt, itt a viszonyszám a 60:40 értéken állt, ami rekordnak számított a TC Truck&Cargo® fuvar- és raktérajánlatainál.

fuvarpiaci barométer 2013.jpg

Már az április is sejtette azt az irányt, amelyet követnie kellett a második negyedévnek is ebben az évben: felfelé. Egy 49:51 arányú fuvar- és raktérviszonnyal verte meg a TimoCom fuvarpiaci barométerét 14 ponttal az előző hónaphoz képest. „Mégis egy kicsit "visszatartottnak" értékelném az eredményeket", mondja Marcel Frings, a TimoCom vezető képviselője. „Mindamellett az előző évben ezen hónapokban egy kellemes arányú fuvartöbbletet tapasztalhattunk. Akkor a TimoCom fuvarpiaci barométere az 57:43 értéken állt."

Májusban viszont minden a feje tetejére állt. 2012 szeptembere óta most vett csak 11 százalékponttal pozitív fordulatot a rakterek aránya. A hónap végén pedig a 60:40 előnnyel állt meg a fuvarajánlatok aránya az európai szállítmányozás piacán. Ezt mindenképpen a májusi ünnepek is elősegíthették. Európa-szerte a sok ünnepnap következménye is volt, hogy például több élelmiszert szállítottak a boltokba. Ez az abszolút számokban is megmutatkozik. Így még soha nem látott értékeket kaptunk a május 21-ei TC Truck&Cargo® fuvarajánlatokból. Mindösszesen hihetetlen, de 467.510 fuvar- és raktérajánlattal zárult a börzén az eddigi abszolút rekord.
A magas értékeket a június hónap nem tudta megtartani, de a pozitív fuvar- és raktér 51:49 arányát igen. Már két hónapja, hogy a raktértöbblet a meghatározó a piacon, ami legutóbb pontosan egy éve volt így. Most, úgy tűnik, hogy a szállítmányozási piac normalizálódni látszik és a végeláthatatlan üres raktereket letudhatjuk.

Marcel Frings is úgy érzi, hogy felszálló ágban van a szállítmányozási piac: "Első pillantásra a második negyedév ebben az évben is úgy tűnhet, hogy megegyezik 2012-vel. A tavalyi 54:46 arányú fuvar- és raktérajánlat viszonya és az idei 53:47 viszonyított értéke százalékosan majdnem megegyező. Csak akkor lesz érdekes, ha megvizsgáljuk az abszolút darabszámát az ajánlatoknak: több, mint 13%-kal több fuvar- és raktérajánlatot jegyezhetünk fel, mint 2012-ben. A mennyiségi viszony az ajánlatoknál pedig majdnem megegyező, azonban mindenképpen egy érthetően magasabb színvonalon! Így pont ez tesz minket bizakodóvá az elkövetkezendő hónapokra."

A második negyedév a végéhez közeledik és még a következőnek is képes adni egy nagy lökést. Bizakodva, hogy a fogyasztók és a szakma megtartja ezt a pozitív hangulatát és ismét beáll újra minden a régi kerékvágásba. A szép nyári mese feltételei adottak, ahogy az uborkaszezon is.

A fuvarpiaci barométerről valamint a TimoCom további termékeiről információkat itt találsz: www.timocom.hu, illetve facebook.com/timocom.hu