"Tűz Csucsu!" - napiretro

Nagypapámnak volt Ladája, akarom mondani piros Zsigulija. Imádta. Havonta egyszer valamit kivett belőle és visszarakta. Ha maradt egy-két alkatrész, azokat a legközelebbi szerelésnél felhasználta. Kisgyerekként előre ülhettem jobbegybe, és én válthattam a négysebességest.

A reggeli böngészés közben találtam rá az Autónavigátor oldalán egy Ladákkal foglalkozó cikkre. Ebből kiderült, hogy az országunkba eladásra szánt Ladák a VAZ gyár palettájának csak egy kisebb részre volt. Azaz voltak olyan modellek, amik bizony "Nyugatra" készültek és sokkal szigorúbb biztonsági előírásoknak feleltek meg, illetve a minőség-ellenőrzésre is nagyobb hangsúlyt fektettek.

 

 

 

 

 

 

 

A fenti kép például a Kanadába (!!!) szánt egyik típus, amely a helyi importőr után - Signet - kapta a nevét. Lásd az "S" logót az autó elején. Azt ne mondd, hogy nem kéne! A fekete szépség - tudom, relatív - aranysárga díszcsíkot kapott, abban a korban menő felnit, és az abroncson fehérre színezett kör is látható.

 

Vagy itt van egy jobbkormányos, kereklámpás 1500-ös. Igen: a kormány a jobb oldalon van, az Egyesült Királyságba szánták ezt a modellt. A króm díszcsík, az alufelnik, a vinyltető, az állítólag jobb anyaghasználat sem érték el a kívánt hatást. Nem lettek népszerű modellek a ködös albionban.

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Aztán itt van a már egyáltalán nem retro koncepcióautó, a LADA C. Ezt a modellt a 2007-es genfi autószalonon mutatták be. A fiatal orosz designerek által tervezett autóról nagyon nehé megmondani, hogy az orosz autógyár remeke.

A teljesség igénye nélkül pár klasszikus kép és nem klasszikus kép LADA típusokról:

Kalinka Olympe, Long KonelaNiva Turbo, Signet modell kanadai újsághirdetésből, brit újsághirdetés, brit család virágot vesz a hétvégén, Super 2000-es rallyosztály típusa, mentőmég egy mentő, egy instant get modell Kanadából, hazai és német rendőr, AmadeoVFTS, sárga démontaxi Kubából és egy másikNatasa.

Ha szeretnél hajtogatni egy Ladát, akkor látogass el a TimoCom hazai Facebook-oldalára!