A fuvarozási szektor feléled

A TimoCom fuvarpiaci barométere az első negyedév végén pozitív változást mutat a fuvarok tekintetében.

Lassan újból feléled a körforgás. Mind a húsvéti ünnepek, mind az egyre tavasziasabb időjárás hatására a fuvarpiac egyre élettelibbnek mutatkozik az első negyedév végére. Egy viszonylag visszaszorított évkezdéssel és csökkenő fuvarrészesedéssel indult az első két hónapban a TimoCom fuvarpiaci barométere. Azonban a mutató márciusban már a fuvarok irányába kanyarodik el.

Viszont a 2012-es év utolsó negyedévének jóslatai, miszerint a gazdaság felívelő tendenciát mutat majd a következő évre nézve, sajnos nem igazolódtak be. Ha visszatekintünk a decemberi fuvar- és rakterek viszonyára (48:52), akkor az új év meglehetősen tompán alakult ezen viszonylatban: 36 % volt. 12 százalékponttal alacsonyabb, mint az előző hónaphoz képest. Ehhez talán a fagyos téli napok és a szokatlan időjárási viszonyok is hozzájárulhattak, valamint még az is, hogy a közúti szállítmányozás még nem ébredhetett fel igazán a téli álmából. Az előző évhez képest a fuvarok aránya 31 százalékkal alacsonyabb volt és ezzel még 5 százalékponttal kevesebb mint az idei évben elért eredmények.

Viszont annál jobban süllyedt lejjebb ez év februárjában a fuvarok aránya. A márciusi állandósult havazás és hó okozta káosz sok európai országra nyomta rá a bélyegét: megbénítva a szállítmányozási szektort. Miközben az előző évben egy 32:68 arányú fuvar- és raktérviszony alakult ki, az idei márciusi tél átírta a számításokat, ami egy 29 százalékos fuvararányhoz vezetett. Így a tavalyi évhez képest 3 százalékponttal lejjebb zárt. Az európai fuvarpiacon tehát még mindig több az üres autó, mint a fuvarozandó áru.

Ez a pangás február közepéig tartott. A húsvét előtti megnövekedett áruforgalom és a Dél-Európában egyre javuló időjárás hatására a fuvarpiaci barométer az első negyedév végén már a 35:65 arányt mutatta. Az emelkedő tendencia ellenére a fuvarok aránya alulmaradt a tavalyi évhez képest: az egy évvel ezelőtti állás 44:56 arányú volt. Ha az utolsó három év első negyedéves állásait vizsgáljuk, akkor megállapíthatjuk, hogy a január mindig a tipikus téliálom időszaka, valamint mellette a február sem egy aktív hónap, és majd csak ezután kap tavaszi erőre a szakma.

A következő hónapok előrejelzései

Marcel Frings, a TimoCom vezető képviselője pozitívan tekint előre: „Ha visszagondolok az előző évekre, akkor ugyanezt a meredek felívelést látom, legalább is a következő hetekre nézve. A fuvarpiaci barométer 39 százalékos fuvar arányt mutat most. A 2012-es év elejéhez képest a szakma jól teljesített, viszont ezután többet süllyedt, mint a 2011-es adatok. Remélem, hogy a tavaszi zsongás, a jobb idő és az építőipar téli szünetének befejeztével egyidejűleg, a szállítmányozási piac is felélénkül. Azok a kiskertészek is várják már a tavaszt, akik eddig a lakásban ültek. A jobb idő beköszöntével nekik is szükségük lesz virágföldre, nemde?"

A fuvarpiaci barométerről valamint a TimoCom további termékeiről információkat itt találsz: www.timocom.hu, illetve www.facebook.com/timocom.hu