Az elmúlt 3 év legnagyobb fuvararánya

A második negyedévben a TimoCom fuvarpiaci barométere a már régóta várt szárnyalást hozta. A fuvarok és rakterek aránya 54:46 arányban alakult, amit az év elején egyértelműen megerősítettünk. Ezen pozitív fejlődésnek számos különböző oka van.

Áprilisban kezdődött a fuvaroktól hemzsegő második negyedév. A fuvarok aránya áprilistól az európai transzportpiacon 13 százalékponttal nőtt (53%-ra) az előző hónaphoz képest. A húsvéti, tavaszi szabadságolások miatt sok európai országban 4 napos munkahéttel kellett számolni, így itt enyhe visszaesést regisztráltunk. Azonban a fejlődés megkérdőjelezhetetlen. Ahogy a TimoCom fuvarpiaci barométerénél is.

Vasúti sztrájk és a hosszú távú megbízások

Májusban ismét fuvartöbbletet lehetett elkönyvelni. A fuvar-raktér arány 59:41-re alakult. Megjegyzésként összehasonlítva az év elejével, ez az arány 48:52 volt. A rakteret közzétevők is nőttek köszönhetően a 10,6%-kal több fuvarmegbízásnak. Marcel Frings, a TimoCom vezető képviselője így vélekedik a májusban észlelt extrém nagy változásokról: "Májusban Németországban két nagy sztrájk is volt szállítási ágazatban egymás után. Egyértelmű volt, hogy a vasúti szállítást a közúton kell megoldani és teherautókkal kell pótolni. Az így megnövekedett német belföldi szállítások miatt a TimoCom fuvarpiaci barométere 85:15 arányban végzett a fuvarok javára. Azok az európai szállítmányozási szolgáltatók jó kis hasznot húzhattak a vasúti sztrájkból, akik siettek segíteni a német közúti fuvarozási piacnak helyreállni."

Vasúti sztrájk Németországban (kép forrása: faz.net)
Vasúti sztrájk Németországban (kép forrása: faz.net)

Júniusban aztán minden visszaállt a régi kerékvágásba. Ahogy eddig is az elmúlt négy év során, a negyedév záróhónapjára kiegyenlítődött a helyzet. A TimoCom fuvarpiaci barométere 50:50 arányt mutatott, ami egyértelműen a nyár kezdetét jelentette.

A következő negyedévre Marcel Frings nem sok meglepetést vár: "Abból indulunk ki, hogy július, augusztus és szeptember hasonló lesz, mint az elmúlt pár évben. A harmadik negyedévben a fuvarok aránya várhatóan csökkenni fog. Augusztusban még egy lépcsőfokkal kevesebb lesz: azzal számolok, hogy a fuvarok 45%-on fognak állni. Szeptemberben aztán újult erővel indul a transzport szektor és a kapacitások is megnőnek a piacon."

További információkat a TimoCom-ról és a fuvarpiaci barométerről: www.timocom.hu.