Behavazva. Behavazva? Olyan mint egy azerbajdzsáni kisváros neve

Február első hétvégéjére kiadós havazás és erősen fagyos idő várható Magyarországon, s a tél még az azt követő héten ismételten megmutatja erejét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint már ma (február 3-án) lehet havazásra számítani Magyarországon, szombaton azonban sok hó várható, a legtöbb az Alföldön. Az időkép azt prognosztizálja: hazánk keleti és délkeleti megyéiben akár 20-30 centi is lehullhat a fehér csapadékból. A tél egyébként az egész kontinenst szorongatja. Romániában a január végén lehullott hó miatt a katonaságot kellett mozgósítani, míg északkeleten a február első napjaira beköszöntő, mínusz 30 °C fokig süllyedő hőmérséklet okozott tragédiákat: Ukrajnában 63-an fagytak halálra az elmúlt napokban.

A hazai fő- és mellékutak közlekedési helyzetképéről a Magyar Közút honlapján lehet tájékozódni, az autópályák állapotáról pedig itt. Fontos tudni, hogy az útkezelők fontossági sorrendet előíró cselekvési terv szerint haladnak az egyes útszakaszok tisztításával, s így — intenzív havazás alkalmával — sem emberi, sem gépi kapacitásuk nem elegendő, hogy felvegyék a harcot a természettel; tekintve, hogy egy szokásos, félnapos, országos hóeséssel is 8 millió tonna havat kellene azonnal eltüntetni hazánk 193.000 kilométernyi közútjáról.

(szibériai autópálya télen)

Van néhány hasznos tanács, melyet mindenképpen szükséges megfogadniuk azoknak, akiknek a tél szélsőséges körülményei között mindenképpen szükséges útnak indulniuk. Akár hosszabb, akár rövidebb út előtt áll a gépkocsivezető, az esetleges kerülőutakra, az alapjárati fogyasztásra és a fűtésre gondolva mindig legyen bőséges üzemanyag a tartályban! A tapasztalatok azt mutatják: még néhány tíz kilométeres távolság is embert próbáló lehet, ha a semmi közepén megreked a forgalom, és húsz órát kell egyhelyben vesztegelni, mint ahogyan erre volt is példa január végén a bukaresti körgyűrűn. Ilyen esetekben számolni kell azzal, hogy (a hótorlaszok és az elakadt járművek miatt) a műszaki mentőjárművek is nehézkesen haladnak, és csak igen soká tudják elérni a bajbajutottakat.

(cica húzta a kutyát, a kutya az unokát, unoka nagyanyót, nagyanyó nagyapót...)

A fülkében legyen meleg ruha és takaró! Legyen elegendő ivóvíz és élelem, mobiltelefon és adapter! Hasznos lehet, ha van a kocsin hólapát és vontatókötél vagy vonórúd! Európa legtöbb államában — így hazánkban is — a 112-es számon lehet segélyt kérni.

cikk forrása: mkfe.hu
videók: youtube.com

Ha a legelső kép nem ugrana be, akkor katt ide! Ha beugrott, akkor meg ide!

Update: ADR-esek figyelmébe